Nadchodzi koniec jesiennych zbiorów, więc to najlepszy czas by ogłosić „Dzień Dyni” . Wśród dzieci ubranych na pomarańczowo, można było poczuć się jak na dyniowej grządce.

Dzieci poznały wielką różnorodność dyń i wzbogaciły wiedzę na ich temat.

Dowiedziały się, że dynia jest bardzo zdrowym warzywem i, że można z niej przygotować wiele dań tj.: pieczywo, zupę, dżem, ciasto, babeczki, przetwory i soki. Dzieci  miały okazję przekonać się jak smakują pestki dyń.

Następnie przystąpiliśmy do dyniowych zabaw: klasyfikowania dyń wg wielkości, koloru i kształtu, szeregowanie od największej dyni do najmniejszej, przeliczania dyń, odczytywania dyniowych sylab, gry w domino i wiele innych.  Wśród zabaw ruchowych były dyniowe kręgle, skoki przez różnej wielkości dynie, slalom dyniowy oraz zabawy taneczne.

Dzieci z zapałem zabrały się również do prac plastycznych, powstałe piękne prace.

Od ziarenka do bochenka – taki był temat zajęć, na których poznaliśmy etapy powstawania chlebka, bułeczek i innych zbożowych smakołyków. Oglądaliśmy ziarna pszenicy i to, co z nich powstało po zmieleniu, czyli mąkę. Badaliśmy właściwości mąki po dodaniu np. wody, soli, oleju. Ugniataliśmy ciasto, i co nam wyszło? Masa solna, z której uformowane zostały bułeczki chałka.  
 

W tygodniu w naszej grupie było smacznie i przede wszystkim zdrowo, gdyż środowe południe minęło nam na przygotowywaniu pysznych owocowych szaszłyków. Była to świetna okazja do powtórzenia nazw owoców krajowych i egzotycznych, poznania ich zapachów i smaku. Chętne dzieci samodzielnie obierały i  kroiły owoce na kawałki, po czym wszyscy usiedliśmy do stolików, gdzie każdy komponował i nadziewał na patyczki swoje ulubione owoce tworząc pyszne i zdrowe szaszłyki owocowe. Praca zakończyła się degustacją, wszystkie owoce zostały skonsumowane z apetytem. Przygotowanie deseru dało dzieciom wiele satysfakcji, uświadamiając im jednocześnie jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu.